Portfolio

Zie een hier een greep uit mijn artikelen, in de vorm van links naar artikelen op internet en tekstversies van op papier verschenen stukken.
(laatste update: 16-02-2016)

Volledig overzicht Kennislink

Einsteins vuurproeven

EOS Wetenschap, oktober 2015

Precies honderd jaar geleden publiceerde Albert Einstein zijn algemene relativiteitstheorie. De bewijzen voor die theorie hebben zich de afgelopen eeuw opgestapeld. Van zonsverduisteringen tot vliegende atoomklokken, wetenschappers grepen alles aan om Einsteins theorie te ontkrachten. Zonder succes.

Botsen op de grenzen van de cel

NWT, november 2011

De machinerie van de cel is tot in detail bekend. Tenminste, als we kijken naar de kennis die een paar eeuwen celonderzoek heeft opgeleverd. Op het allerkleinste niveau is de cel echter een mysterieus terra incognita. Hoe celbiologen balanceren op de grens van kennis en fantasie.

Van supermicroscoop tot onzichtbaarheidsmantel

KIJK, september 2011
Over de onwaarschijnlijke toepassingen van metamaterialen

In 1967 werd Victor Veselago voor gek verklaard. De Russische natuurkundige had zojuist berekend dat er materialen met een negatieve brekingsindex zouden kunnen bestaan. Die eigenschap zou licht in zo’n materiaal ‘de andere kant’ op breken dan we gewend zijn. Tot dan toe hadden alle doorzichtige materialen een positieve brekingsindex. Daarom was het misschien ook niet vreemd dat bijna niemand Verselago geloofde.

De zon wordt weer wakker

KIJK, augustus 2011
Dreigt een zonnestorm voor de aarde?

De afgelopen jaren was de zon kalm, er was nauwelijks nog activiteit op de anders zo furieuze gasbol. De ergste doemscenario’s doken op en astronomen krabden zich achter de oren. Inmiddels lijkt de zon langzaam weer wakker te worden, zij het dat ze achterloopt op haar normale cyclus. Is er iets aan de hand? En wat voor bedreiging vormt een heuse zonnestorm nu werkelijk voor het leven op aarde?

Het nut van stress

VOX, augustus 2011

Klik hier voor het artikel in VOX

Stress vergroot onze overlevingskans in noodsituaties. Het hormoon cortisol, dat vrijkomt bij stress, maakt je alerter tijdens een tentamen. Maar bij een overdosis kan het je ook blokkeren. “Eigenlijk moet ik het niet zeggen, maar een biertje helpt.”

Extreem kleine druppeltjes voor grootse toepassingen

VOX, maart 2011

Klik hier voor het artikel in VOX

Een kleine waterdruppel om de cel te bestuderen. De techniek belooft grootse inzichten over de chemie in de cel. Maar het blijft niet bij inzichten, zegt Wilhelm Huck, hoogleraar Fysisch organische chemie. Hij voorziet toepassingen
bij het stellen van medische diagnoses en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Onthaald als popsterren

VOX, december 2010

Woensdag 24 november bezochten Nobelprijswinnaars Andre Geim en Kostya Novoselov de Radboud Universiteit. Vox doet verslag van een dag vol lezingen, ontmoetingen en huldigingen, culminerend in een plechtigheid met hoge ridderlijke onderscheidingen.

IJskoud het beste

KIJK, januari 2010
De fascinerende toepassingen van supergeleiding

Supergeleiding is een raadsel. Een heel handig raadsel: bij extreem lage temperaturen hebben bepaalde materialen ineens totaal geen elektrische weerstand meer. Het fenomeen wordt al gebruikt in deeltjesversnellers, MRI-scanners en zweeftreinen. Maar hoe werkt het nu precies? En wat kunnen we er straks nog meer mee?

Zware Jongens

KIJK, juni 2009
De fascinerende zoektocht naar superzware elementen

Over de hele wereld wordt met behulp van deeltjesversnellers gepoogd om nieuwe, zware atomen te maken. En dan vindt de Israëlische Amnon Marinov ‘zomaar’ het zwaarste element ooit. Hoe zit dat, en waarom doen wetenschappers eigenlijk al die moeite?

‘Quantumgeheimschrift is gegarandeerd onkraakbaar’

KIJK, april 2009
Interview Dirk Bouwmeester

In het alledaagse leven lijken de vreemde wetten van de quantummechanica niet te gelden. Waarom niet? Die vraag hoopt natuurkundige Dirk Bouwmeester met zijn experimenten te beantwoorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s