Wetenschapsjournalist

Als schrijvend wetenschapsjournalist zet ik lastige materie begrijpelijk op papier. Of het nu om quantumteleportatie, het ontwerp van een nucleaire fusiereactor of de ontdekking van zwaartekrachtsgolven gaat. Een van de grootste uitdagingen van het maken van een artikel vind ik het stap voor stap uitleggen van een moeilijk concept, het zoeken van de juiste ‘vertalingen’ en bedenken van goede analogieën.

Maar je vertelt vaak ook een verhaal. Dat gaat het best als ik op pad ga voor een reportage. Zoals een artikel dat ik schreef over de ‘verboden zone’ van Tsjernobyl. Er gaan soms mooie deuren open als je je meldt als wetenschapsjournalist (tip!). Ik mocht meevliegen op een paraboolvlucht van ESA, en keek een werkende nucleaire reactor recht in de ogen.

Verder ontmoet je als journalist bijzondere mensen: astronauten zoals André Kuipers, nobelprijswinnaars zoals Brian Schmidt, bazen van ruimtemissies naar verre (dwerg)planeten zoals Alan Stern, bedenkers van theorieën over multiversa zoals Andrei Linde of de astronoom van de Paus. Interviews vormen een essentieel deel van het maken van een boeiend verhaal.

Wetenschapsjournalist op de radio

Tot slot ben ik af en toe op de radio te horen. Een andere tak van de wetenschapsjournalistiek. Ik zit in de studie niet op de stoel van de interviewer, maar wórd geïnterviewd. In een radio-uitzending is nóg minder tijd, nog minder ruimte om je verhaal te doen en de kans dat je in de reden wordt gevallen door een lollige dj. De vertaling van moeilijke materie in een helder verhaal wordt hier tot het uiterste gedreven.

De Nieuws BV - The Imitation Game - 06012015

Bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 over de film The Imitation Game.