Sterrenkijken aan de Hofvijver

Midden in de stad sterrenkijken? Geen probleem, dat kan! Sebasitaan de Vet en ik hielden op dinsdag 10 september een kijkavond Den Haag. Mijn eerste sessie stoepsterrenkunde.

Maandenlang hadden Sebastiaan en ik gewacht op een onbewolkte avond waarop in ieder geval de maan te zien zou zijn. Dinsdag 10 september stonden de lichten op groen. Ondanks wat wolkenvelden sleepten Sebastiaan en ik onze telescopen naar misschien wel de minst voor de hand liggende plek voor sterrenkunde: de Hofvijver in Den Haag.

Sterrenkijken aan de Hofvijver

Je moet íets tijdens het wachten op de schemering. Tijd genoeg voor een fotoshoot.

Sebastiaan nam zijn 20 centimeter Newtontelescoop mee in de tram. Ik tilde mijn 27 centimeter zelfgebouwde Dobsontelescoop over het Binnenhof. Iets na acht ging de zon onder en gingen we na het passeren van wat wolken van start.

Jupiter stond aan de hemel maar was eigenlijk meteen buiten bereik. We konden onze zeker twintig toeschouwers (voorbijgangers en twittervolgers die op de uitnodiging afkwamen) trakteren op Saturnus en de bijna volle maan. “Papa, ik zie een planeet!”, schalde een meisje toen ze door de telescoop keek. Dat maakte indruk.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Deze sessie wordt herhaald wat mij betreft! Houd deze website of twitter in de gaten voor aankondigingen. En overigens, zó’n gekke plek voor sterrenkijken is de Hofvijver niet. Van 1756 tot 1818 zat er bovenop de Mauritstoren (op de hoek van het Binnenhof aan de vijver) ’s Lands Sterrenwacht, waar vanuit onder meer een komeet werd ontdekt.

3 Reacties op “Sterrenkijken aan de Hofvijver

  1. Wat een leuke manier om mensen kennis te laten maken met de maan en sterren. Komen vast meer avonden. Hoop jullie dan te ontmoeten

  2. Pingback: Werelden van ver komen dichterbij – Samenweten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s